A MEZŐTÚRI KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

Sajtóközlemény

A MEZŐTÚRI KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET ENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

A MEZŐTÚRI KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET -Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból- 75,68 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A Támogató a Környezeti és Energia Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” tárgyú pályázati felhívást tett közzé, melyen a „Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet energetikai fejlesztése” címmel és KEHOP-5.2.10-16-2016-00053 azonosító számmal nyerte el a Kórház a támogatást. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A MEZŐTÚRI KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET -Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból- 75,68 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A Kórház igen jelentős fenntartási költségekkel bír, a kiadások nagy hányadát teszi ki a meglehetősen magas fűtés és áramfogyasztás, melynek csökkentése volt jelen pályázat célja. A beruházás keretében az energiatermelést biztosító napelemek az Intézmény két épületén: a nővérszálló és az orvos lakás tetőszerkezetein kerültek elhelyezésre, annak érdekében, hogy az Intézmény villamos energiafogyasztásának nagy része 2017 júliusától már megújuló energián alapuljon.

A projekt keretében a Nővérszálló épületének tetőszerkezetére egy összesen 8,84 kWp teljesítményű áramtermelő napelemes rendszer került, továbbá az épület 1000 m2-en kapott új hőszigetelést és 22 db nyílászáró cseréje valósult meg.

Az orvos lakás épületének tetőszerkezetére egy összesen 11,44 kWp teljesítményű áramtermelő napelemes rendszer került, továbbá az épület 762 m2-en kapott új hőszigetelést és 29 db nyílászáró cseréje valósult meg. Az elnyert támogatás a beruházás pénzügyi fedezetének 100 százalékát biztosítja.

A beruházásnak köszönhetően a napelemek által termelt energiát az épületek meglévő villamos hálózatán keresztül az épületek fogyasztói használják majd fel, a hőszigetelés és a nyílászárók cseréjének eredményeként pedig az intézmények energiafogyasztás-költségei jelentős mértékben csökkenni fognak, ezáltal folyamatos, tartósan átcsoportosítható megtakarítást eredményezve. Mindezeken felül, az elnyert európai uniós támogatás nemcsak az épület energiafogyasztás költségeinek csökkenését segíti elő, hanem annak környezetbarát működését is. A fejlesztés ezért környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel az energia megtermelése során a környezetterhelés jelentős mértékben csökken.

Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet

5400 Mezőtúr, Kossuth út 9-11.

Tel.: +36-56/550-440, Fax: 56 / 550 – 477

email: titkarsag@mezoturikorhaz.hu

Honlap: www.mezoturikorhaz.hu