Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a mezőtúri kistérségben

Sajtóközlemény

A Mezőtúri Kórház és Rendelőintézetben Európai Uniós támogatásból Egészségfejlesztési Iroda

beindítására és működtetésére nyílik lehetőség.

A Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet 109 983 840 forint uniós támogatást nyert a „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a mezőtúri kistérségben” című pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A 109 millió forintos összköltségvetést meghaladó támogatásból Egészségfejlesztési Iroda kialakítása, valamint szűrő és életmódváltó programok valósulhatnak meg.

 

A Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet leginkább a Mezőtúri járásban élő lakosok egészségügyi ellátását biztosítja. A kórház széles skálájú járóbeteg szakellátással rendelkezik, valamint aktív és krónikus fekvőbeteg ellátást is nyújt a betegek számára.

Mint általában Magyarországon, térségünkben is jelentkeznek azok a gyakran előforduló betegségek, melyek a rendszeres szűrővizsgálatokkal, helyes táplálkozással, káros szenvedélyek elhagyásával, a megfelelő testsúly elérésével, mozgással jól szinten tarthatóak, a tüneteik enyhíthetőek és a szövődményeik is kivédhetőek.

Az intézmény közép- és hosszú távú stratégiájában fejlődést jelent egy kifejezetten a prevencióval foglakozó iroda, mely a betegségek kialakulása csökkenésének lehetőségét jelenti.

Az Iroda feladatai közé tartozik a prevenciós programok hatékonyabb megvalósításában a lakosság széles körét elérő kampányszerű szűrővizsgálatok kezdeményezése, egészséges életmóddal összefüggő ismeretterjesztő előadások, programok szervezése.

Az Egészségfejlesztési Iroda tevékenysége, szűrővizsgálatok és a programok költségei pályázati forrásból valósulnak meg, így mindezeket a szolgáltatásokat a kórház ingyenesen biztosítja a lakosság számára.

A szűkös költségvetés miatt a kórház önerőből nem tudná finanszírozni az ilyen típusú fejlesztéseket, ezért nagy öröm az intézménynek, hogy sikeres elbírálást kapott a fent említett Európai Uniós pályázata és ezzel is támogatni tudja az itt élő lakosság egészségét.

 

Lakossági fórummal egybekötött projektnyitó rendezvényt tartunk, melyet követően sajtótájékoztatóra kerül sor.

Időpont: 2013. július 29. 16 órakor

Helye: Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet A épület/földszint EFI Iroda

Kapcsolat:

Név/cím: Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet

Telefon: 06 56 550440

Email: titkarsag@mezoturikorhaz.hu