Környezetbarát fejlesztés a Mezőtúri Városi Kórház – Rendelőintézet épületén Leírás: Környezetbarát fejlesztés a Mezőtúri Városi Kórház – Rendelőintézet épületén

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Környezetbarát fejlesztés a Mezőtúri Városi Kórház és Rendelőintézet épületén.

  1. október 12.

Mezőtúr Város Önkormányzata a „KEOP-5.3.0/A/09 Épületenergetikai fejlesztések” tárgyú pályázat keretében 67 220 781 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert energetikai célú korszerűsítések megvalósítására.  

Hazánkban a Környezet-és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem térítendő támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata.

Mezőtúr Város és a Városi Kórház és Rendelőintézet vezetősége az energiaköltségek csökkentése jegyében környezetbarát beruházás megvalósításába kezdett.

A sikeres pályázatnak köszönhetően a projekt 103 639 810 Ft összköltségéhez az Európai Unió és a Magyar Állam 67 220 781Ft támogatást biztosít.A projekt során az épület energetikai korszerűsítése valósul meg az alábbiak szerint.

A homlokzati nyílászárókat lecserélik korszerű, jó hőszigetelő képességű, fokozott légzárású műnyag nyílászárókra. A vasbeton vázszerkezetű B30-as kitöltő falazatú épület körítő falazatára hőszigetelés kerül. A burkoló tégla felületű falakon 10cm vastag, a vakolt felületeken 12cm vastag Nikecell EPS habtáblákkal és a tűzvédelmi előírások által előírt helyeken kőzetgyapottal 12cm vastagságban lesz hőszigetelve az épület.

A tetőfödém meglévő, tönkrement hőszigetelése fölé új vízszigetelés és 20 cm vastag Nikecell XPS hőszigetelés készül, míg az attika fal belső felületén 8 cm vastag.Az elektromos világítási rendszer is korszerűsödik: a jelenlegi fénycsövek helyére energiatakarékos LED fénycsövek és armatúrák lesznek beépítve.

A fűtési rendszerben új acélcsővezeték kiépítése valósul meg, valamint a gazdaságosabb üzemelés céljából nyomásszabályzó szelepek lesznek beépítve.

A beruházás megvalósításával a Mezőtúri Városi Kórház és Rendelőintézet az esztétika mellett energiatakarékossági szempontból is sokat javul, így tehát a megszépülő épületben várhatóan a rezsiköltség is kevesebb lesz. A tervek szerint a beruházás 2012 év végére valósul meg.

Mezőtúri Városi Kórház és

Rendelőintézet Nonprofit Kft.

5400 Mezőtúr, Kossuth út 7-11.

www.ujszechenyiterv.gov.hu